Primele date referitoare la existența unei școli pe teritoriul comunei Șura Mică datează din anul 1722. Este vorba despre o școală săsească, cu predare în limba germană, condusă de un dascăl numit “Schul Meister”, care nu avea studii pedagogice, ci doar 2-3 ani de liceu.
Din cauza numărului mic de locuitori români, până la începutul secolului XX aceștia nu și-au putut permite o școală proprie, iar cursurile se făceau în casa profesorului. Începutul învățământului în limba română este datat în 1904, odată cu înființarea parohiei românești. Astfel, prima atestare a unei școli în limba română datează din anul 1904, primul dascăl fiind Toma Stănilă, care era și cântăreț la biserică. El a fost urmat de Ioan Dănilă, zis “dascălul”.
În prezent, Școala Gimnazială Șura Mică cuprinde următoarele :
Școala cu clasele I-VIII Șura Mică. Până în anul 2020, școala primară și școala gimnazială din Șura Mică funcționau în două locații diferite. Dată în folosință în anul 2020, prin spațiile și dotările sale, noua școală le pune copiilor la dispoziție resursele necesare pentru sporirea curiozității intelectuale, iar invățătorilor și profesorilor, resursele necesare unui proces educativ eficient. De asemenea, sperăm să devenim un exemplu pozitiv în ceea ce privește educația din mediul rural și să le oferim cât mai multor părinți o alternativă viabilă școlilor din oraș.
Investiția este în valoare de aproximativ 9.000.000 lei, dintre care 3.000.000 lei din bugetul local, iar restul de 6.000.000 lei atrași prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. Clădirea construită are o suprafață de 1.263 m2 și dispune de:
- 14 săli de clasă dotate cu table albe și table smart
- Cabinet de informatică
- Centru documentare-informare
- Laborator chimie/fizică
- Cabinet medical
- Spațiu pentru activități recreaționale
Teren de sport multifuncțional în incintă și acces la sala de sport aflată în imediata vecinătate:
- Iluminat inteligent,
- Senzori pentru obiecte sanitare,
- Sistem antiefracție,
- Camere de supraveghere.